Un blog per als alumnes de 2n Batx d’història de l’INS Molí de la Vila (Capellades)

Em dic Marcel·lí Valdés, catedràtic de l’INS Molí de la Vila, de Capellades. Aquest bloc té com a propòsit fer entendre aquesta matèria als meus 66 alumnes d’Història. També pot ser útil per d’altres alumnes de 2n de Batxillerat que estiguin en una situació semblant, ho he pensat igualment com a eina complementària per preparar-se la selectivitat.

I com a bloc d’àmbit social, no puc estar-me de dir que la història no és només l’estudi del passat, sinó la comprensió del present des del passat. I en aquest sentit, hi ha articles, reflexions i enllaços que li poden ser útil a qualsevol persona que tingui un mínim interès per l’actualitat.

Per fer servir el bloc correctament, mireu-vos la columna de l’esquerra on hi ha les categories i etiquetes en color blau. Perquè us sigui més fàcil, a les categories he posat els aspectes més generals i les lectures i articles complementaris. A les etiquetes hi ha els punts més importants de cada tema, així, si comencem pel tema 3, el de la Restauració, clicarem sobre l’etiqueta ‘tema 3’. A través d’aquestes dues vies podreu localitzar fàcilment els arxius que us interessin, i posteriorment descarregar-los i, si és el cas, imprimir-los.

Aquest bloc l’anirem fent entre tots per tal d’anar creant un coneixement en xarxa que ens permeti adquirir els coneixements requerits d’una manera col·laboradora i interactiva. Espero la vostra participació, doncs!

Anuncis

2 pensaments a “Un blog per als alumnes de 2n Batx d’història de l’INS Molí de la Vila (Capellades)

 1. El 1939 la república va ser derrotada i va ser en aquest moment quan va sorgir el regim franquista, comandat per Francisco Franco i es va instaurar un règim feixista i absolutista que va fer fracassar el catalanisme, el progressisme i el liberalisme de la població, tots aquests aspectes no van millorar fins que no va morir el dictador.

  L’Església va donar un suport incondicional al regim franquista mentre Franco els va assegurar de que els mantindria protegits i els hi donaria fidelitat.

  Espanya va fer una gran decisió en la que es va mantenir al marge de la guerra i Franco no va arribar a cap acord amb Alemanya i Itàlia.

  La Falange Española dominava el govern i va fer oficials molts símbols del règim, per exemple, la salutació amb el braç alçat o el Canto al sol.

  El govern franquista estava a favor de l’autarquia, de l’autosuficiència d’Espanya i va imposar uns aranzels proteccionistes per frenar els intercanvis comercials i per recuperar l’economia espanyola.

  L’economia espanyola va començar a millorar en el moment en que molts espanyols van emigrar a altres països d’Europa temporalment. Per contra, a Catalunya va augmentar la població i les grans ciutats com Barcelona van haver de edificar molts barris per a tota la població.

  La persecució del franquisme a Catalunya va ser molt amplia. Van prohibir la llengua catalana, el teatre en català, les cançons en català i l’ús del català en l’àmbit públic. Alguns grups com el PSUC es van oposar al regim franquista.

  Els règims feixistes van ser derrotats a la guerra mundial. En aquest moment, Franco va crear el Fuero de los Españoles per revifar-se de la derrota, però no va tindre gaire èxit.

  El règim franquista va salvar-se gràcies a l’obertura econòmica i la integració al món capitalista, quan El 1953 els EUA van signar un acord amb Espanya i el van ajudar econòmicament, la qual cosa va fer augmentar el prestigi i el nivell econòmic d’Espanya. Conseqüentment, augmenta el turisme i la demanda de mà d’obra barata produïda a Espanya.

  A partir dels anys 60 el règim entrà en decadència per l’agitació dels obrers i dels universitaris, i això va ajudar a Catalunya i al país Basc a recuperar la força i va renéixer la seva pròpia cultura. Franco va començar a fer-se gran i es veure impossibilitat per dirigir el regim i el 1969 va nomenar Joan Carles com el seu successor i el 1973 el franquisme es va veure molt afectat per la crisi del petroli i pels contigus atemptats d’ETA que van matar al general Carrero Blanco.

  Franco va morir el 20 de novembre de 1975 amb una mort natural.

 2. RESUM HISTÒRIA DE CATALUNYA 1714- ACTUALITAT
  La Guerra de Successió la va guanyar Felip V, qui posteriorment va establir el decret de “Nova Planta”. Aquest decret abolia les institucions i llibertats civils catalanes. La Història Contemporània de Catalunya s’inicia el segle XIX amb la Guerra del Francès. Catalunya es comença a diferenciar de la resta de l’Estat en l’àmbit de l’economia . Hi ha una gran revolució, la Revolució Industrial que té molta importància a Catalunya ja que la va convertir en un dels territoris amb més dinamisme industrial. En l’àmbit cultural apareix la Renaixença, un moviment cultural del segle XIX que pretén portar el català com a llengua literària i de cultura després del temps en que ha estat per sota del castellà. Té lloc un nou moviment polític, el catalanisme. Constava de tres sectors: El Republicanisme federal, liderat per Valentí Almirall, l’Església amb col·laboració de Jacint Verdaguer i els Intel·lectuals liderats per Àngel Guimerà.
  El Segle XX a Catalunya es va caracteritzar pels conflictes obrers i per la recuperació de l’autonomia política de Catalunya després de la seva abolició per part de Felip V amb el decret de Nova Planta al 1714.La Setmana Tràgica són els incidents que van succeir a Barcelona i altres localitats de Catalunya entre el juliol i l’agost de 1909 a causa de la decisió de Maura d’enviar tropes al Marroc. Va aparèixer la Mancomunitat de Catalunya que va ser una institució entre 1914 i 1925 que agrupava les quatre diputacions catalanes: Barcelona, Girona, Tarragona i Lleida. La Mancomunitat va arribar a ser de gran importància ja que representava la unió territorial de Catalunya que no es produïa des de 1714, el seu president era Enric Prat de la Riba. Del 19231925, Miguel Primo de Rivera va establir una dictadura després del fracàs del Marroc. Va rebre el suport de la monarquia d’Alfons XIII, de l’exèrcit i la burgesia. El catalanisme va ser molt afectat ja que la dictadura va treballar a fons contra el nacionalisme català republicà i va suprimir la Mancomunitat de Catalunya al 1924. Al 1930 es va aprovar el pacte de Sant Sebastià, que tornava a donar autonomia a Catalunya. Macià va proclamar la República Catalana, però posteriorment amb el pacte que va fer amb Fernando de los Rios Urruti, Marcel.li Domingo i Olwer va quedar rebatejada com Generalitat de Catalunya. Al 1931 es va fer l’Estatut de Núria, posteriorment, al 1932, va estar modificat per les Corts en les que varen fer molts retalls però la gent deia que millor això que res. Al 1933 va morir Macià i Companys va ocupar el seu càrrec fins la guerra civil. La Generalitat va ser abolida amb l’entrada de les tropes nacionalistes del general Franco al gener de 1939. La Guerra civil a Catalunya, va començar amb l’alçament del Marroc, però a Catalunya no va tenir molt èxit. Va ser la lluita interna que hi havia en el bàndol republicà el que va acabar donant la victòria al bàndol nacionalista. Al 1939, quan va acabar la guerra, Franco va establir una dictadura, Franco va actuar en contra de tot tipus de símbol de catalanisme, el català va estar prohibit en ús públic, només se’n permetia el seu us en les cases, en àmbits privats. També es va suprimir l’Estatut d’Autonomia i Lluis Companys va ser afusellat. A partir de 1960, l’economia va entrar en una etapa de
  modernització agrícola, d’increment de la indústria i va rebre l’impacte del turisme de masses. Catalunya va ser un dels destins dels emigrants que es traslladaven del camp a la ciutat per passar de treballar al camp a la industria i l’economia va millorar en bona part. Al 1975 va morir Franco, fet que donava lloc a la transició democràtica per part del rei Joan Carles I. La Constitució Espanyola de 1978 i l’Aprovació de l’Estatut d’Autonomia que és l’actual sistema espanyol. Després de les eleccions generals de 1977, es va restaurar provisionalment la Generalitat gràcies a una manifestació de Barcelona a l’11 de setembre d’aquell any i la iniciativa d’Adolfo Suárez. La va presidir Josep Tarradellas i al 1979 es va aprovar l’Estatut d’Autonomia de Catalunya. Jordi Pujol va ser el president de la Generalitat del 1980-2003. Posteriorment hi va haver el primer tripartit entre el PSC-CpC, ERC i ICV-EUiA. En les eleccions de 2006 s’estableix una coalició de govern anomenat Entesa Nacional pel Progrés entre PSC, ERC i ICVEUiA, que durarà fins al 2010 quan Artur Mas guanyi les eleccions i es converteixi en president de la Generalitat. En el seu segon mandat que dura des del 2012 fins ara, va haver d’establir un acord de governabilitat amb ERC. Les properes eleccions seran al 2016.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s