Entrevistes a la nostra gent gran


Com que alguns de vosaltres aprofitareu aquest pont per contactar amb els vostres avis o familiars, us penjo les preguntes i el propòsit d’aquestes entrevistes, que posteriorment seran penjades e un bloc, perquè restin a disposició d’altres companys, i així tindrem un banc de la memòria, mireu-vos aquest portal, per observar com fer entrevistes: http://www.memoro.org/es-es/.

Aquest enllaç conté alguns dels exemples de les entrevistes que haurien de sortir, va ser fet per excompanys vostres (tant ells com vosaltres fèieu 2n, només que vosaltres ESO i ells batxillerat): http://wisdomnews.blogspot.com.es/. Segur que podreu enriquir-lo molt.
I les preguntes les podeu seleccionar de les que van els hi van fer els nostres excompanys. Decidiu les que us vagin millor. Evidentment, algunes d’elles no són pertinents en alguns casos (a una àvia que no visqués a Catalunya no li preguntaràs per la mili ni tampoc pel català, o potser un avi no s’interessarà tant pel masclisme). Si podeu escanejar fotografies, carnets, cartilles de racionament o militars, un pasquí, un futllet, o un document que considereu de valor històric, el treball guanyarà molt. Igualment, és molt recomanabla gravar l’entrevista, així tindrem una font primària, i vosaltres podreu treballar més tranquil·lament a posteriori en l’elaboració de les respostes. Si considereu que alguns punts poden ser escabrosos o nocius, no els hi pregunteu, i si no us volen respondre alguna pregunta, doncs feu-ne una altra. La idea final és que encara que aconseguim poca informació, aquesta sigui fidedigna, ja que de vegades la història oral presenta errors o falsejaments, com ara en aquest cas:  http://www.upf.edu/materials/fhuma/hcu/docs/t5/art/art118.pdf
Aquí teniu una relació de preguntes:

Que recordes de la guerra?, a casa teva saps de quin bàndol eren?, com vas viure la guerra?, com vas viure la postguerra?, pots explicar què era la cartilla de racionament?, què solíeu menjar?, vas anar a l’escola?, com funcionava?, com va variar de la II República a la Guerra Civil i el Franquisme?, com influïa l’Església a les persones?, recordes alguna cosa sobre la censura?, hi havia moltes malalties?, hi ha alguna anècdota que recordis especialment?, com eren les classes d’història?, quins símbols franquistes hi havia?, com ere la repressió envers el català?, com era la situació social pel que fa al català?, com era el masclisme?, va fer el servei militar?, com vas viure l’acabament de la Guerra Civil a Catalunya) i a Espanya?, com es festejava en aquella època? quines eren les distraccions més comunes?, com vau viure l’assassinat de Carrero Blanco o la mort de Franco?, quines diferències trobeu entre la vida d’abans i la d’ara? quina us en sembla millor?

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s